Thursday 19 April 2012

Memproses Kerepek

Carta Aliran Memproses Kerepek

1 > Ubi kuning yang segar terlebih dahulu dikupas kulitnya.


2 > Setelah kulit dikupas, hendaklah dibasuh dengan bersih sebelum dimesin menjadi kepingan sehingga tanah yang melekat pada ubi tidak kelihatan. Ubi yang di mesin menjadi kepingan hendaklah dibasuh sekali  lagi bagi tujuan membuang kanji ubi, kemudian air basuhan ditoskan sebelum digoreng.



3 > Setelah ditoskan air basuhan, kepingan ubi akan digoreng dengan menggunakan minyak yang berkualiti dan mengekalkan kepanasan suhu minyak yang bersesuaian bagi memastikan kerepek ubi rangup dan tidak berminyak.


4 > Sebelum di bungkus minyak akan ditoskan terlebih dahulu, bagi memastikan kerepek ubi tidak berminyak.


5 > Sekali lagi proses penyejukan dilakukan sebelum dibungkus dan dipasarkan.





0 comments:

Post a Comment

 
Thanks to: Link 1, Link 2, Link 3.